Tento článek byl psán a revidován lékaři na základě ke dni poslední revize nejnovějších vědeckých publikací a meta-analýz, které sbírají a hodnotí několik desítek až stovek klinických a vědeckých primárních publikací v renomovaných vědeckých časopisech a knihovně medicinálních publikací PubMed včetně několika konzultací s profesory a docenty v současnosti ve vědě a klinice aktivních na předních lékařských fakultách na Slovensku a v Česku. Všechny informace obsažené v tomto článku jsou zjednodušeny pro laickou veřejnost za účelem edukace a byly revidovány ke dni 19.5.2024.

Proteinová dieta, keto dieta a bílkovinná dieta

Proteinová dieta, jinak nazývaná také keto dieta, ketonová dieta, bílkovinná dieta, nebo cyklická ketogenní dieta CKD je změna stravy, při které je stravou přijímán zvýšený příjem bílkovin a snížený příjem sacharidů za podmínky zachování kalorického deficitu. V posledních letech se ketogenní dieta stala nejpopulárnější dietou as více než 25 miliony Google samostatných vyhledávání v USA v roce 2020 byla na prvním místě mezi všemi dietami.

V některých zdrojích keto dietu nebo ketogenní dietu nazýváme takovou proteinovou nebo bílkovinnou dietu, při které metabolismus přechází do stavu, který nazýváme ketóza. Proteinová dieta a i keto dieta a její princip je vědecky ověřen, testován desítkami klinických i vědeckých studií po celém světě.

V tomto článku si řekneme co je proteinová dieta a co je keto dieta, co je ketóza, jak funguje keto dieta, jak se dostat do ketózy, jaké jsou výhody a nevýhody ketózy pro lidské tělo, na co si dát pozor při keto dietě, kontraindikace keto diety a na co si dát pozor při proteinových dietách. Na začátek si velmi rychle připomeneme i nejzákladnější pravidla diet a hubnutí, která platí vždy a při jakékoli dietě. Tato témata si v tomto článku projdeme jen velmi zběžně, podrobněji se jim budeme věnovat v samostatných článcích.

Na úplný začátek, než začneme, zmíníme několik zajímavých zdravotních účinků ketózy a proteinové diety na lidské tělo.

Zajímavostí pro běžnou populaci může být fakt, že ketóza a keto dieta se v medicíně používá nejen v prevenci kardiovaskulárních chorob díky jejímu pozitivnímu efektu na profil krevních lipidů (a to i ve srovnání s jinými dietami!), silný protizánětlivý a kardioprotektivní potenciál (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10421332/The Ketogenic Diet and Cardiovascular Diseases, Nutrients. 2023 Aug; 15(15): 3368.), ale používá se již desítky let úspěšně i v terapii farmakorezistentní (k léčbě léky nereagující) epilepsie u neurologických pacientů a je také nově používána v klinických studiích v terapii různých jiných neurologických chorob jako je Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba, roztroušená skleróza a migrény (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9739023/The Role of Ketogenic Diet in the Treatment of Neurological Diseases, Nutrients. 2022 Dec; 14(23): 5003.). Mechanismus účinku keto diety na epilepsii a jiná neurologická onemocnění je nad rámec tohoto článku a případná indikace proteinové diety musí být indikována ošetřujícím neurologem.

Jiným, při dietě přímo perfektním faktem je, že hladina ketolátek v krvi, a také v mozkomíšním moku, který je v kontaktu s cirkumventrikulárními orgány v mozku má podle vědeckých studií efekt na snížení hladu a apetitu (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/obr.12230 – Do ketogenic diets really suppress appetite? A systematic review and meta-analysis, Obes Rev. 2015 Jan;16(1):64-76. doi: 10.1111/obr.12230. Epub 2014 Nov 17.).

Dalším fascinujícím faktem o hladinách ketolátek je pozitivní efekt na střevní mikrobiom pomocí zvyšování diverzity prospěšných bakterií a zvyšování poměru rodu bakterií Bacteroidetes k rodu Firmicutes, což má podle řady studií pozitivní efekt na obrovské množství částí a funkcí lidského těla, které vzhledem k nedostatku článku podrobněji probírat nebudeme, ale vliv mikrobiomu je v současnosti předmětem vysokého zájmu vědeckých studií i široké veřejnosti (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8153354/The Potential Health Benefits of the Ketogenic Diet: A Narrative Review, Nutrients. 2021 May; 13(5): 1654.).

Zmíníme ještě jeden z mnoha dalších úžasných faktů o ketolátkách, který je v současnosti předmětem několika velkých klinických studií, a to je prospěšný a pozitivní vliv ketolátek na kognitivní funkce, zlepšení nálady a snížení depresivního chování, snížení úzkostného chování, úzkosti a také asociálního chování pomocí mnoho různých fyziologických mechanismů – například modulace glutamátového-glutaminového cyklu, GABA neurotransmise, hladiny MOA , snížení produkce zánětlivých cytokinů a mnoho dalších… (https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2024.1322509/full – Ketogenic Metabolic Therapy as a Treatment for Mental Health Disorders, Front. Nutr., 08 February 2024, Volume 11 – 2024 | https://doi.org/10.3389/fnut.2024.1322509)

SHRNUTÍ

Co je proteinová dieta?

  • Strava, při které je zvýšen příjem bílkovin

  • Snížený příjem cukrů

  • Podle příjmu cukrů může tělo přejít do stavu ketózy

Proteinová dieta funguje na principu zvýseného příjmu bílkovin a sníženého příjmu sacharidů, což navodí stav ketózy

Jak zhubnout? – základní pravidla a principy, bez kterých se neobejdete

Otázku „jak zhubnout?“ posloucháme na denní bázi. Začněme od úplného začátku. Obecná charakteristika jakékoli redukční diety a zároveň i hlavní pravidlo hubnutí je, že energetický obsah přijaté stravy musí být nižší než energetický výdej . Jinak řečeno, kalorie přijaté jídlem a pitím musí být nižší, než celkové množství vydaných kalorií za jeden den.

Energetický příjem se spočítá jako součet kalorií veškerého přijatého jídla a tekutin přijatých během jednoho dne. Energetický výdej se skládá z bazálního metabolismu, energie spotřebované na termoregulaci, termického efektu potravy a fyzického výdeje. Dává tedy smysl, že energetický výdej se bude lišit u každé osoby, ale také u stejné osoby každý den.

Důležitým faktorem je znalost hodnoty bazálního metabolismu, která udává základní hodnotu energie, kterou tělo potřebuje pro svůj běžný denní chod – hodnota bazálního metabolismu závisí na mnoha faktorech jako je váha – konkrétněji poměr a hodnota tukové hmoty a svalové hmoty a jiných faktorů, například hladiny hormonů štítné žlázy a pod. Hodnota bazálního metabolismu nezávisí na provedeném pohybu, stresu, oteplování/ochlaďování těla – tyto faktory se do bazálního metabolismu nepočítají, představují jiný výdej. Hodnota bazálního metabolismu se u nesportovců obvykle pohybuje v rozmezí od 5800 – 10 000 kJ, což je přibližně 1400 až 1900 kcal denně. Jedna kalorie je hodnota energie, kterou musí přijmout jeden gram vody, aby svou teplotu zvýšil o přesně jeden stupeň celsia. O energetickém příjmu, výdeji a bazálním metabolismu a dalším budeme hovořit podrobně v jiném článku.

Avšak pouze rovnice „kalorický příjem < kalorický výdej“ není dostatečná pro zdravé hubnutí. Lidské tělo pro svůj zdravý metabolismus a fungování potřebuje dostatek vitamínů, minerálních látek, tekutin a vlákniny. Kromě těchto látek si naše tělo navíc nedokáže samo vytvořit některé aminokyseliny a mastné kyseliny – takové nazýváme esenciální. O nezbytných látkách během každé diety budeme mluvit podrobně v jiném článku.

Zmíníme ještě jeden důležitý fakt a ten je, že bez ohledu na to, jakou dietu se rozhodnete držet, ať už dobrovolně a cíleně nebo ne, důležitým a nepominutelným faktorem je čas a konzistentnost. Lidský metabolismus potřebuje čas, než se adaptuje a nastaví své enzymatické a biochemické pochody na hubnutí z tuku. Tento proces trvá od začátku diety přibližně 3-4 dny, nelze přeskočit ani obejít. Moment od začátku diety do adaptovaného stavu se nazývá časné, neadaptované hladovění a je charakterizováno vyčerpáním glykogenových zásob a tělo tvoří cukr (gluko-geneze) z aminokyselin (svalů!), svalového glykogenu a glycerolu. Teprve od 3. dne diety nastává tzn. metabolický switch (přepnutí) ke štěpení tuků (lipo-lýzu) pomocí aktivace hormon senzitivní lipázy. O procesu a časovém průběhu diety / metabolismu během začátku diety budeme mluvit podrobně v jiném článku.

SHRNUTÍ

Jak zhubnout?

  • Denní příjem kalorií musí být nižší než výdej

  • Výdej představuje bazální metabolismus, fyzickou aktivitu, tepelnou regulaci a termický efekt stravy

  • Pro hubnutí z tuku je potřeba udržet dietu minimálně 3 dny

Keto dieta je vyvážená strava plná bílkovin, vitamínů, minerálů a nízkého příjmu cukrů

Chci zhubnout – na co bych měl myslet? Jakou si mám vybrat dietu? Jak začít s hubnutím?

Zhubnout tak, aby se pouze pohnula ručička na váze není žádná věda. Nicméně, nesprávně držená dieta, přerušovaná dieta každých pár dní, dlouhodobá dieta bez příjmu tělu nezbytných látek může způsobit velké množství problémů od zhubnutí ze svalové hmoty, až po oslabení imunitního systému z nedostatku bílkovin a vitamínů se zvýšenou náchylností k infekcím a jiným závažným zdravotním problémům.

Náročnější je ale zhubnout bezpečně, zdravě a bez jo-jo efektu. Také bychom samozřejmě chtěli zhubnout z tuku a ne jen vypotit vodu, kterou už po dvou sklenicích vody vrátíme zpět. Hubnutí ze svalové hmoty je nejhorší, protože snížení svalové hmoty má za následek snížení bazálního metabolismu. Následný návrat k původnímu jídelníčku po skončení diety bude mít za následek ještě vyšší nárůst tukové hmoty – to nazýváme jo-jo efekt.

Takže, řeknete si, chci zhubnout. Jakou si mám vybrat dietu? Jak začít? Na internetu naleznete stovky, až tisíce, diet. Mnohé z nich jsou přímo zdraví nebezpečné, mnohé z nich jsou účinné pouze za specifických podmínek a mnohé z nich nefungují vůbec.

Základní otázkou a rozvahou při výběru diety by měl být posuzován zdravotní stav – řada onemocnění a zdravotních stavů (mimo jiné i zotavování z operací, infekční onemocnění, nádorová onemocnění, apod.) mají zvýšené nároky na příjem potravy a výrazně zvýšenou potřebu příjmu různých částí stravy – bílkovin, vitamínů, minerálních látek a pod. Jiné zdravotní stavy jako například těhotenství, nebo například aktivní sportovci mají také speciální nároky na kalorický příjem a také konkrétní složky potravy.

Vytrvalostní, ale i siloví sportovci potřebují pro udržení svých několikafázových tréninků energii okamžitě – respektive, plánování energetického příjmu během náročné fyzické aktivity může být obtížné. To znamená, že v procesu fyzické aktivity potřebují energii okamžitě – rychlé cukry. V jejich případě ale může být problémem „insuline overshoot“ . Na příjem velkého množství cukrů reaguje slinivka vyplavením uloženého inzulínu a zvýšením tvorby inzulínu. Tělo ale nedokáže vyplavit přesné množství a proto hladinou inzulínu prostřelí. Inzulín způsobuje ukládání cukru z krve do buněk, což má za následek pokles cukru v krvi – a může tedy vyústit v nechtěnou únavu, kterou si sportovec nemůže dovolit. U sportovců je ale téma vcelku komplikovanější a konkrétní výběr diety závisí na počtu tréninků, jejich náročnosti, osobních preferencích a zejména zda chtějí zvyšovat svalovou hmotu, udržovat váhu nebo hubnout z tuku.

Stejně důležité je myslet na alergie a autoimunitní onemocnění, která omezují a zužují spektrum možností příjmu. Pro všechny výše zmíněné skupiny po individuální konzultaci a případném lékařském vyšetření a schválení indikace dokážeme doporučit nebo vytvořit plán na míru.

Proteinová dieta nebo bílkovinná dieta včetně keto diety je vědecky ověřena, klinickými studiemi po celém světě prokázána dieta, která se vyznačuje svou flexibilitou a širokým spektrem možností úprav a přizpůsobení na míru. Správně nastavená proteinová dieta je bezpečná, chutná a pestrá bez jakéhokoli pocitu únavy, slabosti a zejména hladu. Ketóza během proteinové diety, někdy nazývané keto diety má navíc další výhody, o kterých mluvíme níže. Pojďme se na proteinovou dietu / keto dietu podívat blíže.

Nízkosacharidová proteinová dieta je perfektním výběrem pro naprostou většinu populace. Vysokosacharidová dieta je možností ve vysoce specifických případech. Samozřejmě i při těchto případech je třeba dodržovat potřebný příjem esenciálních aminokyselin a mastných kyselin. Vysokosacharidová dieta je například vhodná pro aktivní sportovce nebo lidi s onemocněním jater a ledvin.

Představte si sportovce s vysokým množstvím svalové hmoty, který má hodnotu bazálního metabolismu kolem 2200 kcal. Jeho dvoufázové tréninky mají energetický výdej přibližně 2000 kcal denně. Zhruba 15% bazálního metabolismu bude odhad jeho energetického výdeje pro termoregulaci. Vzhledem k jeho příjemu 2g bílkoviny na kilogram váhy tvoří 160g bílkoviny v jeho potravě, což je 640 kcal přijatých bílkovinami a zhruba 20-30% této energie je třeba vydat na trávení těchto bílkovin, přesun aminokyselin do krve ze střev a pod. Jeho celkový denní výdej je tedy 4700 kcal. Pro sportovce tedy může být neefektivní denně přijímat obrovské množství kalorií pro udržení základního energetického chodu a zisk energie pro stoprocentní výkon výhradně z bílkovin a tuku. Vzhledem k jeho obrovskému výdeji může být vysokosacharidová dieta snadný způsob jak zajistit základní chod a zároveň setrvat v kalorickém deficitu.

SHRNUTÍ

Chci zhubnout

  • Výběr diety závisí na zdravotním stavu a sportovní aktivitě

  • Rychlé „okamžité“ jednodenní diety nemohou fungovat – hubne se pouze z vody

  • Nesprávné hubnutí ze svalové hmoty vyústí v jo-jo efekt

Nízkosacharidová proteinová dieta versus vysokosacharidová dieta- Výběr diety závisí na zdravotním stavu a sportovní aktivitě.

Jak funguje proteinová dieta a jak funguje keto dieta?

Proteinová dieta, bílkovinná dieta, keto dieta – a mnoho jiných, dalších názvů, které ve skutečnosti vyjadřují stejnou dietu . Některé zdroje zvyknou rozlišovat keto dietu od proteinové diety podle toho, zda tělo metabolicky přechází do stavu zvaného ketóza. V běžné řeči je však proteinová dieta a keto dieta totéž, a to dokonce bez ohledu na to, zda stav ketózy skutečně nastává nebo ne. My také používáme tyto názvy zaměnitelně. Za účelem marketingu některé společnosti používají názvy jako hyperproteinová dieta, hyperbílkovinná dieta nebo hyperketotická dieta, ale tyto diety se nijak neliší.

Jak jsme již zmínili výše, hlavním principem proteinové diety je zvýšený příjem bílkovin, snížený příjem sacharidů, a to zejména mono- a oligo- (tzv. rychlých cukrů) . U lidí s vysokým tělesným výdejem je dalším energetickým substrátem pro pokrytí základního nároku tuk. Proteinová dieta funguje na principu přijímání dostatečné dávky bílkovin k zajištění základního chodu biochemických metabolických pochodů a zároveň ochrany již přítomné svalové hmoty tak, aby tělo po přechodu do adaptovaného stavu (3-4 dny po začátku diety), hublo skoro výhradně pouze z tukové hmoty. Co se často stává během nevhodných diet, které mají nedostatek proteinů v potravě, si popíšeme v kapitole níže.

Za předpokladu, že během proteinové diety přijímáme dostatečně nízké množství sacharidů (přesný počet se odvíjí od různých faktorů jako pohlaví, váha, poměr svalové hmoty: tukové hmoty apod.), častokrát uváděná mediánová hodnota 70g denně, tělo se po několika dnech dostane do stavu ketózy. O tom, zda ketóza urychluje proces hubnutí ao jejích dalších výhodách a nevýhodách budeme diskutovat v kapitole níže.

Kromě těchto podmínek definičně proteinová dieta nemá žádné další podmínky – časy a frekvence stravování, přítomnost konkrétních potravin ve stravě, není nutná fyzická aktivita. To z této diety činí flexibilní, snadno upravitelnou a na míru nastavitelnou dietu, která, za předpokladu dodržení kalorického příjmu nižšího než je kalorický příjem a jsou ve stravě přítomny všechny esenciální složky, je přímo perfektní dietou pro většinu běžné populace (například kromě vytrvalostních sportovců s několik fázovými tréninky). Kromě toho je proteinová dieta lehce dlouhodobě udržitelná a zhubnout 5 kilogramů, 10 kilogramů a při dlouhodobě správně nastaveném jídelníčku i mnohem více kilogramů podle aktuálního stavu tukové hmoty v těle není vůbec žádný problém.

Zároveň však ve stravě musí být přítomen dostatečný příjem vitamínů, esenciálních mastných kyselin, minerálů, esenciálních aminokyselin a vlákniny pro zdravý chod organismu. Pouze takto lze zajistit bezpečné hubnutí – bez ohledu na zvolenou dietu.

Celkovým cílem a výsledkem po skončení keto diety není permanentně zakázat sladkosti, alkohol, sacharidy a podobně, právě naopak, naučit rozeznat vysokokalorické potraviny a jejich skutečnou kalorickou hodnotu a ukázat, že i se zahrnutím takových potravin ve stravě v množstvích, která stále zaručí nižší celkový kalorický příjem než výdej je možné udržet si zdravý životní styl a zároveň nepřipravit se o kulinářské zážitky.

SHRNUTÍ

Jak funguje proteinová dieta?

  • Podmínkou je zvýšený příjem bílkovin a snížený příjem sacharidů

  • Neklade pravidla na počet jídel, čas jídel ani fyzickou aktivitu

  • Ve stravě musí být přítomen také dostatek esenciálních mastných kyselin, vitamínů, minerálů, stopových prvků a vlákniny

Proteinová dieta musí mít ve stravě zahrnuty nejen bílkoviny, ale také vitamíny, minerály a esenciální mastné kyseliny v dostatečném množství.

Co je ketóza a jaké jsou výhody ketózy?

Začněme otázkou co je ketóza? Za standardních okolností je hlavní energetickou surovinou v lidském organismu cukr. Inzulín, hormon slinivky břišní, mimo jiné, slouží aby ukládal přebytečnou energii do zásob ve formě tuků a glykogenu. Glykogenové zásoby jsou dostupné ihned, avšak jejich zásoba tělu vystačí jen na několik desítek hodin od posledního jídla. Po vyčerpání glykogenu je zásobárnou energie uložen tuk, který po rozložení na mastné kyseliny slouží jako základní stavební kámen pro tvorbu ketolátek v játrech.

Při proteinové dietě (ale i při jiných stavech hladovění bez dostatečného přísunu cukru nebo například při cukrovce a nedostatku inzulínu (ať už absolutního nebo relativního)) se tělo vlivem nedostatku cukrů, které by mohlo štěpit za tvorby energie postupně dostává do stavu jménem ketóza, při kterým se zvyšuje hladina ketolátek v krvi (konkrétně kyseliny acetoctové a kyseliny beta-hydroxymaslové). Tyto ketolátky vznikají z mastných kyselin, které pocházejí ze štěpení tukových zásob – tuku.

Ketolátky, konkrétně kyselina acetoctová a kyselina beta-hydroxymaslová, v malém množství vznikají každodenně v každém z našich těl a za standardních podmínek jsou transportovány do srdeční svaloviny jako jeden ze zdrojů energie, které srdce využívá ke své činnosti pumpy. V případě zvýšeného množství ketolátek během keto diety nebo proteinové diety tvoří ketolátky hlavní zdroj energie pro mozek, svalovou hmotu a srdce. Proces tvorby ketolátek se nazývá ketogeneze.

V důsledku tohoto stavu přichází úbytek hned více vrstev tuku. Nejen podkožního, ale také útrobného a viscerálního, obklopujícího vnitřní orgány. A ketóza je během bílkovinné diety doprovázena i dalšími pozitivními vlivy v oblasti fyzického zdraví, mezi něž patří například zvýšení tzv. dobrého cholesterolu, tedy HDL, v krvi, což prospívá prevenci kardiovaskulárních chorob a mnoho jiných zdravotně prospěšných účinků. Některé z nich jsme popsali hned v úvodu, jiné zmíníme ještě níže.

Je důležité poznamenat, že v literatuře se lze setkat se stavem zvaným ketoacidóza nebo diabetická ketoacidóza, který vyjadřuje akutní patologický stav nejčastěji u pacientů s diabetes mellitus prvního stupně. Tento patologický stav je způsoben extrémními hodnotami ketolátek v krvi a těchto hodnot nelze dosáhnout standardní proteinovou dietou.

Nové výzkumy v oblasti fyziologie a biochemie zjistily, že ketolátky obsažené v krvi a mozkomíšním moku, které omývají cirkumventrikulární orgány (orgány mozku přímo sousedící / nacházející se kolem mozkových komor) mají prokázán klinický vliv na snížení apetitu a hladu (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/obr.12230 – Do ketogenic diets really suppress appetite? A systematic review and meta-analysis, Obes Rev. 2015 Jan;16(1):64-76. doi: 10.1111/obr.12230. Epub 2014 Nov 17.).

Stejně tak existují studie, které hovoří o prospěšném a pozitivním vlivu ketolátek na kognitivní funkce, zlepšení nálady a snížení depresivního chování, snížení úzkostného chování, úzkosti a také asociálního chování pomocí mnoha různých fyziologických mechanismů – například modulace glutamátového-glutaminového cyklu, GABA MOA, snížení zníženia produkce zánětlivých cytokinů a mnoho dalších… (https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2024.1322509/full – Ketogenic Metabolic Therapy as a Treatment for Mental Health Disorders, Front. Nutr., 08 February 2024, Volume 11 – 2024 | https://doi.org/10.3389/fnut.2024.1322509)

Jak jsme v úvodu zmínili, stav ketózy má pro tělo mnohem více, nejen experimentální, ale i klinicky potvrzených zdraví vysoce prospěšných účinků jako:

Protizánětlivé účinky pomocí regulace hladin imunomodulačních cytokinů

Kardioprotektivní účinky

Efekt na úroveň LDL, HDL (dobrého a špatného cholesterolu)

Snížení hladiny hladu, apetitu a snížení úrovně hedonie (nehladové chuti k jídlu)

Efekt pro modulaci nálady, úzkosti, depresivního a asociálního chování

Klinicky využívané pro léčbu některých typů epilepsí a jiných neurologických chorob jako Alzheimer, RS, Parkinson a migrény

Pozitivní efekt na střevní mikrobiom s jeho všemi významnými kladnými efekty na zdraví

• A další jiné pozitivní zdravotní účinky uvedené v citovaných meta-analýzách výše

Jaké jsou nevýhody ketózy? Existují nějaké? Jak jsme zmínili výše, na internetu lze při hledání nevýhod vyššího množství ketolátek v krvi narazit na patologický stav zvaný „ketoacidóza nebo diabetická ketoacidóza“. Jedná se o velmi závažný stav, který hrozí zejména u diabetiků prvního stupně v případě, že mají výrazný nedostatek inzulínu, který může skončit až upadnutím do kómatu. Tento stav v případě keto diety nehrozí, protože lidské tělo vylučuje inzulín v jistém bazálním množství stále (na rozdíl od diabetiků prvního stupně u kterých je produkce inzulínu výrazně snížena až nulová).

Nicméně, i přesto, že diabetická ketoacidóza u zdravého člověka při bílkovinné dietě nehrozí, jedinou skutečnou nevýhodou keto diety může být mírný specifický sladko-kyselý zápach z úst. Zápach z úst nenastává u každého a rozhodně nepředstavuje žádný sociální problém vzhledem k tomu jeho nízkou intenzitu. Zápach z úst nastává, protože ketolátky, které jsme si popsali výše, a to kyselina acetooctová a kyselina beta-hydroxymaslová se kromě své hlavní funkce, kde se enzymaticky rozkládají a používají v těle jako zdroj energie, mohou ještě rozpadat neenzymaticky za vzniku acetonu . Aceton je malá molekula, která z krve proniká do plic, kde se „uvolňuje“ a je následně vydýchána. Ketolátky se na aceton mění v absolutním minimu.

SHRNUTÍ

Co je ketóza?

  • Ketóza je stav, při kterém je zvýšená hladina ketolátek v krvi

  • Ketolátky vznikají z mastných kyselin po rozpadu z tukové hmoty

  • Ketolátky v ketóze představují hlavní zdroje energie pro lidské tělo – hlavně mozek, srdce a svaly

Ketolátky jsou kyseliny vznikající z mastných kyselin po rozpadu tuku

Jak se dostat do ketózy? Jak zjistím, že jsem v ketóze?

Pojďme se podívat na to, jak se dostat do ketózy. Základním faktorem, který je potřebný k tomu, aby nastal stav ketózy je snížený příjem sacharidů v potravě. Poměry a přesné hodnoty bílkovin a sacharidů se vysoce liší od zdroje ke zdroji a také záleží na tělesné stavbě a také tělesné aktivitě. Základní klasická definice, která určitě neplatí vždy, ale může sloužit jako základní „odrazový můstek“ udává příjem bílkovin o hodnotě alespoň 1 g bílkoviny na 1 kg tělesné váhy, do 15 g sacharidů a zbývající kalorický příjem z tuku denně. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9312449/A Review of Ketogenic Diet and Lifestyle, Mo Med. 2022 Jan-Feb; 119(1): 84–88.)

U atleta, sportovce nebo člověka, který denně vykonává manuální práci a tedy má svůj denní kalorický výdej výrazně vyšší může být hodnota denního příjmu bílkovin bez problémů i do 2 g bílkovin na 1 kg a denní příjem energie z tuku bude určitě vyšší než u člověka se sedavým zaměstnáním, který nemá vysoké denní nároky na svoji svalovou hmotu a nemá zvýšený kalorický výdej.

Z naší, více než 15 leté praxi Dr. Slim s více než 30 centry na Slovensku a v Česku a několika tisíci klienty je skutečná hodnota horní hranice pro nastavení stavu ketózy a její udržení v průměru kolem 40 g/den. U aktivních denních sportovců se tato hodnota pro udržení ketózy může dostat bez problémů i ke hranici 70 g/den. Častokrát se však stává, že mnoho složek potravy v denní stravě obsahuje mnohem vyšší hodnoty sacharidů než si uvědomujeme a dostat se do ketózy může být komplikovanější jen proto, že ve skutečnosti přijímáme vyšší hodnoty sacharidů než si myslíme. Do těchto sacharidů, které jsou často nepovšimnuty patří slazené nápoje, slazené minerálky, mléko!, omáčky, ovoce a mnoho dalších potravin. Tomuto tématu se věnujeme podrobně v jiných článcích.

Jak prokázat hladinu ketolátek a jak zjistit, zda jsem v ketóze? Existuje několik možností od nejvíce po nejméně přesné. Jiným rozdělením by byla cena a rychlost vyšetření.

Dechové vyšetření zápachu acetonu z úst

Dechové vyšetření přítomnosti acetonu pomocí dechového analyzátoru

Vyšetření přítomnosti ketolátek v moči pomocí diagnostických papírků

• Vyšetření přítomnosti ketolátek v krvi pomocí analyzátoru z kapilární krve

• Biochemický rozbor přítomnosti ketolátek ze žilní krve

Nejrychlejším, nejméně přesným a zcela bezplatným „vyšetřením“ pro přítomnost ketózy v těle je přítomnost charakteristického zápachu z úst. V kapitole výše jsme zmiňovali jaký je mechanismus vzniku acetonu a jeho charakteristického zápachu a právě na principu detekce sladko-kyselého zápachu lze odhalit přítomnost ketózy. Tato metoda samozřejmě funguje pouze za předpokladu, že hodnota ketolátek v krvi je vyšší než je standard a tedy i lidé, kteří mohou být v optimální ketóze nemusí mít tento zápach z úst přítomen. Toto vyšetření tedy nazýváme nespecifické – protože i při plně funkční ketóze ji nemusí odhalit.

Dalším vyšetřením je dechové vyšetření přítomnosti ketolátek, znovu acetonu, z dechového analyzátoru. Toto vyšetření je přesnější, je rychlé, ale vyžaduje vlastnění nebo přístup ke dechovému analyzátoru.

Další, námi nejoblíbenější neklinickou možností stanovení přítomnosti ketolátek pro většinu lidí v bílkovinné dietě je vyšetření přítomnosti ketolátek v moči pomocí diagnostických papírků. Tyto papírky lze koupit v lékárně a kromě ketolátek je jimi možné zjistit mnoho jiných údajů. Moč je třeba sesbírat do nádobky a po ponoření diagnostických papírků je možné odečítat výsledky ne okamžitě, ale až zhruba po minutě, není-li v návodu uvedeno jinak. Diagnostické papírky představují jednoduchý, rychlý a levný způsob nejen kvalitativní, ale také kvantitativní odečítat hladinu ketolátek v moči. Toto vyšetření samozřejmě není tak přesné jako metody vyšetření z krve, ale pro běžného zdravého člověka v bílkovinné dietě představuje nejlepší poměr cena/kvalita.

Stanovení ketózy pomocí kapilární krve, stejně jako dechový analyzátor, vyžaduje speciální přístroj a odběr kapilární krve píchnutím do prstu. Vyznačuje se velmi dobrou přesností, avšak pořízení přístroje a opakované vpichy do prstu představují způsob, který je pro běžné měření průběhu diety nad míru potřeby.

Nakonec zmíníme ještě klinické vyšetření přítomnosti ketolátek, které se provádí ze vzorku odebrané žilní krve. Tento způsob je nejpřesnější a nejdražší a využívá se v klinické medicíně.

SHRNUTÍ

Jak se dostat do ketózy?

  • Snížený příjem cukrů pod hranici 30-40 gramů denně.

  • Ketóza začne obvykle po 3-4 dnech diety

  • Navíc je třeba přijímat alespoň 1g bílkovin na kilogram váhy

Diagnostické proužky na moč odhalí stav ketózy. Kromě ketózy odhalí také mnoho jiných informací.

Proces a délka proteinové diety

Délka keto diety je libovolná, závisí na mnoha faktorech a zejména cíle, kterého chcete dosáhnout. Ale pravidlem je, čím je plánovaná redukce váhy rozsáhlejší, tím déle trvá bílkovinná dieta, přičemž obvykle dělíme proteinovou dietu na 3 fáze, během kterých nejen upravujeme počet a typ proteinových jídel jejich nahrazováním za běžnou stravu, ale také připravujeme podklad pro vytvoření správných návyků a zvyklostí tvorby jídelníčku po skončení proteinové diety.

První fáze keto diety je nejkritičtější a nejdůležitější, neboť v jejím průběhu dochází k procesu adaptace metabolismu ke kalorickému deficitu, k navození stavu ketózy a tedy největším váhovým ztrátám, ale také k největšímu úbytku sacharidů či tuků v každodenní stravě. Druhá a třetí fáze ketogenní diety se zase soustřeďuje na postupnou redukci proteinových jídel za běžnou stravu, a jejich prioritou je vyvarovat se návratu k původnímu jídelníčku pomocí edukace složek potravy a tvorbou vlastního jídelníčku na míru pomocí nově získaných znalostí. Ukončení diety po první fázi a prudký návrat ke starému jídelníčku a náhlý příjem tuků a cukrů s výsledným kalorickým příjmem vyšším než kalorickým výdejem by mohl znovu vést k opětovnému zvýšení tělesného tuku.

Pojďme si projít, jak vytvořit jídelníček proteinové diety a podrobněji si vysvětlit jednotlivé fáze.

SHRNUTÍ

Délka proteinové diety

  • Délka diety závisí jen na vás

  • Dieta je rozdělena do tří fází

  • V první fázi je úbytek tuku nejvyšší

Keto dietu lze držet jakkoli dlouho podle cíle hubnutí.

Jak sestavit jídelníček keto diety?

V této kapitole si probereme jak sestavit jídelníček keto diety. Průběh proteinové diety rozdělujeme do tří samostatných fází, které po hlavní, slouží jako postupná reaklimatizace zpět do běžného života po skončení hlavní, první fáze tak, aby nenastalo okamžité sklouznutí do starého jídelníčku, což by mělo za následek opětovné nabrání váhy.

V první fázi diety nastavíme jídelníček proteinové diety a přivedeme metabolismus do stavu adaptovaného na kalorický deficit, kde pro dorovnání rozdílu mezi příjmem a výdejem musí zbylou energii doplnit pomocí štěpení tuků. Případně také uvedeme tělo do stavu ketózy. V první fázi budou nejpřísnější pravidla pro hubnutí, ale zároveň bude efekt nejintenzivnější. Následným postupným přechodem do druhé a třetí fáze navrhujeme postupně nahrazovat keto jídla standardnější a vyváženější stravou tak, aby se vytvořil zvyk zdravého stravování.

Vzhledem k rozmanitosti, flexibilitě a možnosti individuality vytvoření keto diety podle vlastních představ nebudeme uvádět konkrétní recepty, pokusíme se pouze nastínit přibližný možný jídelníček. Je potřeba mít na paměti, že množství bílkovin, tuků a cukrů (makronutrientů), ani zdaleka není nejnáročnější částí zdravé diety a je potřeba vzít na vědomí potřebu dalších nezbytných látek v potravě jako jsou: vitamíny, minerály, vláknina, esenciální mastné kyseliny esenciální aminokyseliny.

Nedostatek těchto nezbytných látek v potravě může již i po krátké době vyústit v různá onemocnění v závislosti na konkrétním nedostatku od zácpy při nedostatku vlákniny, přes zvýšenou náchylnost k infekcím až po jiná závažná onemocnění způsobená nedostatkem vitamínů a minerálních látek.

Zatímco stavba jídelníčku keto diety z běžné potravy na míru dle vlastní chuti je skvělý a v případě kvalitního sestavení jídelníčku jednoznačně plnohodnotně efektivní způsob hubnutí, je potřeba myslet na to, že stavba a příprava jídelníčku může být:

časově náročná na vymyšlení i samotnou přípravu jídel, například v práci nebo na cestách,

po čase pocitově chuťově limitovaná a nepestrá,

potřeba pozorně vážit a přepočítávat makronutrienty pomocí kalorických tabulek,

potřeba přijímat dostatečné hodnoty vitamínů, minerálů, esenciálních aminokyselin a esenciálních mastných kyselin společně s dostatečnou denní dávkou vlákniny,

V žádném případě se nikoho nesnažíme odradit od tvorby vlastního jídelníčku proteinové diety, právě naopak. Tvorba vlastního jídelníčku je sice časově náročný proces plný přemýšlení a kreativity, ale při úspěchu je to skvělý způsob jak dlouhodobě setrvat na dietě a dosáhnout svých cílů.

Jednou alternativou je nechat si sestrojit jídelníček na míru – to ale znamená domluvit si konzultaci s vysokoškolsky vzdělaným nutričním poradcem nebo lékařem, který rozumí potřebám nezbytných látek a rizikům, která mohou vyplývat z nesprávně postaveného jídelníčku. Je důležité najít někoho, komu budete plně důvěřovat, jedná se o vaše zdraví.

Další možností je postavit si jídelníček na míru, ať už kompletně nebo jen částečně několik jídel denně a zbytek doplnit vlastními jídly, pomocí předem vytvořených proteinových jídel Dr. Slim, jejichž složení vytváříme na míru tak, aby zahrnovalo nejen potřebné makronutrienty – bílkoviny a tuky s nízkým obsahem cukrů, ale také potřebné mikronutrienty – vitamíny a minerály potřebné pro zdraví.

Proteinová jídla Dr. Slim jsou vytvořeny na míru tak, aby dokázaly:

bezproblémů navodit stav ketózy,

pokrýt potřebný denní příjem minerálů, vitamínů a vlákniny,

zasytit, aby během diety nebyl nikdy pocit hladu

uspokojit i náročné – přes 150 různých chutí od sladkých nápojů, pudinků, müsli, palačinek, těstovin, omelet, polévek, chleba, tortil a mnoho dalšího

ulevit od chuti na sladkosti pomocí proteinových sladkostí Dr. Slim, které nejen obsahují absolutní minimum cukrů a kalorií, ale dokonce obsahují zvýšené množství bílkovin

být připraveno již do 60 sekund (nápoje a pudinky), do 3 minut (polévky), do 5 minut (tuhá jídla)

• být dostupné pro každého pomocí skvělé ceny 50 Kč za jedno plně zasycující jídlo s použitím 10% slevového kupónu na vše „vzdelavam se“ v košíku

SHRNUTÍ

Jak sestavit jídelníček proteinové diety?

  • 1 gram bílkoviny na kilogram váhy, pod 50 g celkových sacharidů denně a zbytek kalorické hodnoty z tuků

  • Celkový kalorický příjem nižší než kalorický výdej

  • Dostatek vlákniny, esenciálních AK a MK, vitamínů, minerálů a stopových prvků v potravě denně

Jídelníček proteinové diety musí být vytvořen tak, aby zahrnoval několik pravidel.

První fáze keto diety:

První fáze keto diety představuje nejdůležitější fázi ketogenní diety. Jelikož často představuje i výraznou změnu jídelníčku oproti původní stravě je to určitě i nejnáročnější fáze na vytrvání. První fáze bílkovinné diety má za úkol nastavit biochemické procesy pro adaptaci – přejít z úvodní neadaptované fáze po vyčerpání glykogenových zásob, která je charakteristická štěpením svalů (proteo-lýzou) na adaptovanou fázi, kde probíhá primární štěpení tukové hmoty za vzniku energie. Přechod na adaptovanou fázi trvá přibližně 3-4 dny od začátku diety. Jakékoli větší porušení diety před tímto časovým oknem představuje znovuobnovení tohoto okna a znovu štěpení svalové hmoty za vzniku energie.

Právě kvůli tomuto faktu je mnoho lidí v dietách neúspěšných. Poctivě drží dietu 3 dny, které završí víkendovým večírkem nebo přešlapem ve formě nočního vyjídání chladničky doma u telky, což má za následek příjmu kalorií, což ukončí fázi diety. Další den s dietou „pokračují“ myslí si, že dieta bude pokračovat a jednorázový přešlap byl pouze krátký posun vzad. Ve skutečnosti je nejen posun na začátek, ale dokonce zpět vzhledem ke ztracené svalové hmotě.

První fáze má také, za předpokladu nízkého příjmu sacharidů, za úkol nastavit stav ketózy. Účinky a výhody ketózy jsme popsali v kapitolách výše.

Jídelníček začíná s proteinovými jídly Dr. Slim a povolenou zeleninou. Počet denních jídel je nastaven na základě váhy. V případě zvýšené fyzické aktivity v daný den je potřeba přidat ještě jedno jídlo/proteinovou tyčinku Dr. Slim. Jakýkoliv pocit hladu je nežádoucí a je třeba zvýšit příjem vlákniny/povolené zeleniny, případně ještě jednoho proteinového jídla Dr. Slim.

Tento denní počet jídel podle váhy neplatí pro sportovce s výrazně zvýšenou svalovou hmotou (kteří mají vyšší bazální metabolismus a potřebují více jídel), těhotným ženám ani lidí s vážnými onemocněními srdce, jater nebo ledvin.

Samozřejmě, u všech uvedených jídel dne je třeba si vybrat pouze jednu možnost, a přitom bychom neměli zapomínat na pitný režim.

Na této stránce naleznete vše důležité informace o jídelníčku bílkovinné diety, jak si vytvořit jídelníček keto diety, povolené potraviny v keto dietě, nepovolené potraviny v keto dietě, povolená dochucovadla v bílkovinné dietě, na co si dát pozor při dietě a mnohem více, neváhejte zavítat na tuto stránku, kde se o tom dozvíte více.

8:00 Snídaně: Sladký produkt Dr. Slim – proteínová kaše, muesli, croissant, dezert, pudink alebo nápoj
10:00 Svačina: povolena zelenina, v prípadě hladu 100g šunky, mozarella light, cottage syr nebo tyčinka Dr. Slim.
12:00 Oběd: polévka nebo tuhé jídlo Dr. Slim + povolené druhy zeleniny (v syrovém, vařeném či pečeném stavu).
15:00 Svačina: sladký pudink nebo nápoj Dr. Slim
17:00 pouze v případě hladu: tyčinka Dr. Slim nebo iný snack/sladkost
19:00 Večeře: tuhé slané jídlo Dr. Slim – například omeleta nebo těstoviny a povolená zelenina do sytosti
21:00 tyčinka Dr. Slim (v případě hladu nebo chuti na sladké a nebyla-li v 17:00)
8:00 Snídaně: Sladký produkt Dr. Slim – proteinová kaše, muesli, croissant, dezert, pudink nebo nápoj
10:00 Svačina: povolena zelenina, v případě hladu 100g šunky, mozarella light, cottage sýr, tofu nebo proteinová tyčinka Dr. Slim
12:00 Oběd: polévka nebo tuhé jídlo Dr. Slim + povolené druhy zeleniny (v syrovém, vařeném či pečeném stavu). Při pocitu hladu nebo zvýšené fyzické aktivitě lze k polévce přidat nízkotučný sýr nebo k tuhým jídlům šunku/tofu.
15:00 Svačina: sladký pudink nebo nápoj Dr. Slim
17:00 v případě hladu: tyčinka Dr. Slim nebo jiný snack/sladkost
19:00 Večeře: tuhé slané jídlo Dr. Slim – například omeleta nebo těstoviny a povolená zelenina do sytosti
21:00 2. večeře: polévka nebo sladké jídlo Dr. Slim na základě osobní preference
8:00 Snídaně: sladký produkt Dr. Slim – proteinová kaše, muesli, croissant, dezert, pudink nebo nápoj
10:00 Svačina: sladký proteinový nápoj nebo dezert Dr. Slim
12:00 Oběd: polévka nebo tuhé jídlo Dr. Slim + povolené druhy zeleniny (v syrovém, vařeném či pečeném stavu). Při pocitu hladu nebo zvýšené fyzické aktivitě lze k polévce přidat nízkotučný sýr nebo k tuhým jídlům šunku/tofu.
15:00 Svačina: sladký pudink, nápoj nebo dezert Dr. Slim
17:00 v případe hladu: tyčinka Dr. Slim nebo jiný snack/sladkost
19:00 Večeře: tuhé slané jídlo Dr. Slim – například omeleta nebo těstoviny a povolená zelenina do sytosti
21:00 2. večeře: polévka nebo sladké jídlo Dr. Slim na základě osobní preference
8:00 Snídaně: sladký produkt Dr. Slim – proteinová kaše, muesli, croissant, dezert, pudink nebo nápoj
10:00 Svačina: sladký proteinový nápoj nebo dezert Dr. Slim
12:00 Oběd: polévka nebo tuhé jídlo Dr. Slim. K polévce přidat nízkotučný sýr nebo k tuhým jídlům šunku/tofu/tuňák (100 g – 200 g). Povolené druhy zeleniny (v syrovém, vařeném či pečeném stavu) do sytosti.
15:00 Svačina: sladký pudink, nápoj nebo dezert Dr. Slim
17:00: tyčinka Dr. Slim nebo jiný snack/sladkost
19:00 Večeře: tuhé slané jídlo Dr. Slim – například omeleta nebo těstoviny a povolená zelenina do sytosti.
21:00 2. večeře: polévka nebo sladké jídlo Dr. Slim na základě osobní preference
První fáze keto diety je nejúčinnější a nejdůležitější vzhledem k procesu nastavení ketózy a adaptace na hubnutí.

Druhá fáze proteinové diety:

Druhá fáze dietního plánu Dr. Slim nastává, pokud byla zhubnuta většina cílové váhy, nebo je-li z časových nebo praktických důvodů přechodně nemožné dodržet první fázi (dovolená, pracovní cesta apod.), kde po skončení důvodů nastává znovu přechod na první fázi.

Během druhé fáze je povoleno více typů jídel, stejně tak i jejich denní množství, avšak při zachování a dodržování základních principů hubnutí nepřestává a pokračuje v celém jejím průběhu. V závislosti na zvýšení kalorického příjmu vlastními jídly se ale může oproti první fázi zpomalit.

Úloha druhé fáze je začátek postupného přechodu z jídel Dr. Slim na běžnou stravu má kromě proteinových jídel Dr. Slim a povolené zeleniny nahrazena některá jídla za běžná za současné edukace nastavení dlouhodobého jídelníčku tak, aby si jej uměl každý náš klient vytvořit sám.

Konkrétní změny jídelníčku ve druhé fázi nejčastěji dotváříme na míru přesně podle denního plánu každému našemu klientovi bezplatně – v centrech, ale i našim internetovým zákazníkům přes telefon / chat.

Principem je náhrada jednoho jídla Dr. Slim denně za běžná jídla – ať už je to například oběd v restauraci, rychlé tofu / mozzarella k snídani nebo kuřecí maso / ryba k večeři.

V tabulce popisujeme povolené suroviny pro náhradu proteinového jídla Dr. Slim a také potraviny, kterým byste se měli vyhnout.

Jídla v tabulce potravin, kterým se lépe vyhnout, obsahují velké množství kalorií, cukru a tuků. Na tato jídla je třeba dát velký pozor, neboť i relativně malé množství může znamenat zpomalení nebo kompletní zrušení účinku hubnutí. Neznamená to však, že jakékoli množství těchto potravin ve druhé fázi musí být striktně zakázáno. Přesná množství se budou lišit podle hodnoty bazálního metabolismu a denního fyzického kalorického výdeje.

Druhá fáze proteinové diety stále redukuje vnitřní tuk a zároveň připravuje k přechodu na běžnou stravu pomocí náhrady jednoho jídla

Povolené potraviny pro náhradu proteinového jídla Dr. Slim ve druhé fázi:

  • 130g hubeného masa
  • 100g šunky
  • 100g tofu
  • 100g ryby
  • 100g libového hovězího/vepřového masa
  • 200g cottage sýr
  • 140g skyr
  • 125g mozarella
  • 60g tvrdých sýrů

Jídla, na která dát pozor, případně se jim vyhnout:

  • mrkev, hrášek, kukuřice
  • brambory, těstoviny, rýže, kuskus, pečivo
  • máslo, oleje a jiné tuky
  • ořechy
  • sladkosti, bonbóny a „kyselé“ sladkosti
  • chipsy, tyčinky a jiné slané pochutiny
  • kečup, tatarská omáčka, jiné omáčky a dipy
  • zelenina v konzervách (doslazované nálevy)
  • ovoce a ovocné džusy
  • cukr, karamel, melasa, slad
  • sladké sirupy, ochucené vody
  • pivo, víno, tvrdý alkohol
  • uzeniny, plnotučné sýry a tučná masa

Třetí fáze bílkovinné diety:

Třetí fáze dietního plánu Dr. Slim začíná přechodem z druhé fáze. Jejím úkolem je naučit naše klienty vytvořit si jídelníček podle svých chutí a časového rozvrhu tak, aby byli připraveni re-edukováni postupně zredukovat jídla Dr. Slim.

Během druhé fáze je povoleno více typů jídel, stejně tak i jejich denní množství, avšak při zachování a dodržování základních principů hubnutí nepřestává a pokračuje v celém jejím průběhu. V závislosti na zvýšení kalorického příjmu vlastními jídly se ale může oproti první nebo druhé fázi zpomalit.

Konkrétní změny jídelníčku ve třetí fázi nejčastěji dotváříme na míru přesně podle denního plánu každému našemu klientovi bezplatně – v centrech, ale i našim internetovým zákazníkům přes telefon / chat.

Principem je náhrada tří až čtyř jídel Dr. Slim denně za běžná jídla – ať už je to například oběd v restauraci, rychlé tofu / mozzarella k snídani nebo kuřecí maso / ryba na večeři se zachováním jednoho – dvou jídel Dr. Slim například v rušných pracovních obdobích, při ranních nestíhačkách nebo 2. večeři před spaním.

Třetí fáze proteinové diety má za úkol vytvořit zvyk a správné návyky běžné potravy pro zabránění jo-jo efektu. Jejím cílem není zakázat trvale sladkosti a alkohol, ale naučit je přijímat ve střídmém a zdravém množství.

Pohyb, cvičení a posilování při proteinové dietě

Pohyb, cvičení a posilování při proteinové dietě dokáží proces diety urychlit a pomoci s hubnutím, ale stejně tak dokáže excesivní sport bez adekvátního zvýšení příjmu energie potravou dietu při extrémně nízkém kalorickém příjmu pokazit natolik, že tělo začne redukovat svou vlastní svalovou hmotu. Jak jsme si vzpomněli v kapitolách na začátku, základním principem diet je nižší denní kalorický příjem než kalorický výdej. To v principu znamená, že pohyb ani aktivní cvičení není nezbytné za předpokladu dodržení pravidel bílkovinné diety. Samozřejmě, zdravá pohybová aktivita je vítána, nicméně je třeba brát na vědomí, že oproti základnímu nastavení proteinové diety bude třeba upravit denní příjem kalorií ve směru nahoru – přidat proteinová jídla navíc aby byl pokryt základní nezbytný příjem.

Při procesu váhové redukce pomocí proteinové diety lze provádět aerobní pohybovou aktivitu, která probíhá za přítomnosti kyslíku a jedná se o typ spalování tuků, při kterém naše tělo zůstává zahřáté, ale při jeho provádění nelapáme bezhlavě po dechu, resp. probíhá bez drastického omezení přístupu kyslíku. V tomto odvětví jsou oblíbené zejména aktivity jako cyklistika, rychlá chůze, běh, plavání a jiné. Stejně funkční alternativou je anaerobní pohybová aktivita, tedy taková, která probíhá bez přítomnosti kysliku vzhledem k její náročnosti – tam řadíme silová cvičení. Nesmíte však zapomenout na zvýšený příjem tekutin a podle náročnosti ke stravě přidat alespoň jedno proteinové jídlo ve dni, kdy praktikujete zvýšenou pohybovou aktivitu.

SHRNUTÍ

Šport pri proteínovej diéte

  • Při zvýšené fyzické aktivitě je nutné v daný den zvýšit i příjem potravou

  • Excesivní sport bez doplnění energie může skončit redukcí svalové hmoty

  • Zdravý sport během diety může pomoci s redukcí váhy

Sport a proteinová dieta - není nezbytný, dokáže pomoci, ale také uškodit!

Keto dieta – povolené a zakázané potraviny

Pro udržení ketózy během keto diety je třeba dodržovat základní pravidla diety, které jsme napsali výše. Pro zopakování připomeneme, že pro stav ketózy je třeba přijmout dostatečné množství proteinů ve stravě (základní orientační údaj je 1 gram bílkoviny na 1 kilogram váhy), přijmout pod 30 gramů sacharidů denně (naše zkušenosti však hovoří o množství 50 gramů) a zbývající kalorie přijmout z tuku tak, aby byl stále zachován nižší kalorický příjem než kalorický celkový výdej. Navíc je důležité mít v potravě zahrnuty všechny nezbytné látky pro zdravý chod organismu – esenciální aminokyseliny, esenciální mastné kyseliny, vitamíny, minerály, stopové prvky a dostatek vlákniny – a to iv dostatečném množství!

V této kapitole nastíníme, které potraviny jsou během keto diety povoleny (dokonce důležité konzumovat!) a zároveň si povíme o některých „zakázaných“ potravinách. Zakázané potraviny, jak jsme zmínili výše, jsou především potraviny, kterým byste se měli vyhnout, respektive je konzumovat v co nejnižším množství. Ochutnání nebo konzumace těchto potravin v minimálním množství za splnění výše napsaných podmínek samozřejmě nezruší ketózu. Třeba samozřejmě myslet na to, že jednorázové ochutnání a „první prolomení pevné vůle“ může rychle přepadnout do druhého, třetího.. prohřešku. Jídla v této kapitole tedy nejsou zakázána z vědeckého hlediska, naopak pouze jako potraviny, kterým je lepší se během diety zcela vyhnout.

Kromě takových potravin jsme sem zahrnuli i několik typů potravin, které si mnohokrát lidé neuvědomí jaké nutriční složení ve skutečnosti obsahují a potraviny, které jsou označeny za zdravé, což může vytvářet deceptivní myšlenku o tom, jaké nutriční složení mají a tedy konzumace i relativně malého množství může velmi rychle zrušit stav ketózy.

Za příklad potraviny, která je uznávána jako zdravá, ale obsahuje mnohem více kalorií než si lidé často uvědomují můžeme uvést například oříšky. Ořechy obsahují velké množství bílkovin, esenciálních mastných kyselin, minerálů, vitamínů a také vlákniny. Právoplatně mají tedy status zdravé potraviny! Což si však mnoho lidí neuvědomuje, že všechny typy ořechů obsahují na 100 g velké množství kalorií – přibližně 500 kcal – 600 kcal v závislosti na typu ořechů. Nemluvě o tom, jak jednoduché je sníst 100 ga i více večer u televize! Večerní snack při celovečerním filmu 200 gramů oříšků může kaloricky představovat i přes 60% celkového denního příjmu z potravy, čímž velmi jednoduše zruší nejen ketózu, ale také celkový poměr přijatých vs vydaných kalorií.

Druhým příkladem potravin, které lidé častokrát nezaznačí správně do svých výpočtů nebo takzvané „skryté kalorie“, na které se často zapomíná a jsou zdrojem typického výroku: „Jak je možné, že nehubnu pokud mám nižší kalorický příjem než výdej?!“ jsou kromě omáček , sladkých nápojů, alkoholu například máslo a olej . Z naší zkušenosti se často stává, že si lidé svůj oběd zaznačí, aniž by zaznačili kalorický příjem z másla/oleje, které byly při vaření použity. Sto gramů 80% másla obsahuje přibližně 750 kcal, což znamená, že pokud bylo na přípravu masa a/nebo omáčky použito 30 gramů másla, představuje to 250 kcal, se kterými nebylo původně počítáno.

Naší snahou není lidi odradit od ořechů, másla ani jiných potravin – naopak – poukázat na jejich kalorickou hodnotu. Právě se znalostí nutričních hodnot potravin je možné dopřát si jakoukoli potravinu za předpokladu, že jsou splněny podmínky diety.

Zakázné potraviny při proteinové dietě – čemu se vyhýbat?

Spektrum potravín, ktoré sa stanú „zakázanou“ sekciou kuchyne, je na začiatku bielkovinovej diéty rozsiahle. Avšak, ako sme popísali vyššie, zoznam „zakázaných“ potravín sa v skutočnosti rovná zoznamu „potravín, ktorým sa je lepšie úplne vyhnúť“. Reiterujeme a zopakujeme, že veľmi malé množstvo (ochutnanie) zakázaných potravín počas keto diéty samotnú diétu nezruší, znova sa bude jednať o celkový pomer prijatých kalórií voči kalóriám vydatým a zároveň dennému príjmu sacharidov vzhľadom na aktuálny stav ketózy.

Dôležité je, že ochutnávka sem, ochutnávka tam sa môžu veľmi rýchlo zvrtnúť a celkový súčet ochutnávok bude dostatočný na to, aby ukončil ketózu alebo zvrátil pomer prijatých vs. vydaných kalórií v neprospech vydaných.

Sladké nápoje a alkoholické nápoje, údené výrobky, sladkosti, malé slané pečivo (chrumky, čipsy), pečivo a všeobecne, všetky produkty, ktoré obsahujú veľké množstvá sacharidov a tukov. Avšak je dôležité podotknúť, že tu to nekončí a v určitých fázach sa budete musieť zaobísť aj bez vybraných druhov zeleniny, ryže, ovocia, mliečnych výrobkov, či dokonca zemiakov.

Jídla, na která dát pozor, případně se jim vyhnout:

  • mrkev, hrášek, kukuřice
  • brambory, těstoviny, rýže, kuskus, pečivo
  • máslo, oleje a jiné tuky
  • ořechy
  • sladkosti, bonbóny a „kyselé“ sladkosti
  • chipsy, tyčinky a jiné slané pochutiny
  • kečup, tatarská omáčka, jiné omáčky a dipy
  • zelenina v konzervách (doslazované nálevy)
  • ovoce a ovocné džusy
  • cukr, karamel, melasa, slad
  • sladké sirupy, ochucené vody
  • pivo, víno, tvrdý alkohol
  • uzeniny, plnotučné sýry a tučná masa

Povolené druhy potravin mimo proteinová jídla během proteinové diety :

Seznam slouží jako základní pomůcka, je však třeba upozornit na několik důležitých bodů.

  • Velmi malé množství nepovolených potravin nezruší účinek diety a naopak velmi velké množství povolených potravin jej může zrušit , případně výrazně zpomalit.
  • Je důležité myslet na to, že „trošku tady, trošku tam“ nepovolených potravin se může velmi rychle nakopit a zrušit či zpomalit účinek diety a proto je lepší s nimi ani nezačínat.
  • Mnoho jídel, které správně považujeme za zdravé (ve smyslu, že mají spoustu vitamínů, minerálů apod.) může obsahovat obrovské množství cukrů a kalorií, které v proteinové dietě nechceme. Skvělým příkladem jsou například oříšky.
  • Velký pozor dejte nejen na hlavní suroviny, ale také na potraviny, které byly použity v přípravě jídel – dresinky, omáčky, máslo, olej, cukr. Zejména zelenina standardně připravovaná v restauracích obsahuje výrazně více másla, než byste si mysleli a je třeba na to myslet, případně upozornit, při objednávání zeleniny jako přílohy k masu.
  • Zelenina, která se v obchodě prodává v konzervách nebo v nálevu, má častokrát jiné složení než čerstvá zelenina v pultech – je tomu tak proto, že nálevy nebo šťáva bývá doslazována a proto obsahuje mnohem více cukru.
  • Zelenina nemůže nahradit proteinové jídlo Dr. Slim, ale nemůžete ji při dietě ani kompletně vynechat. Je důležitým zdrojem vlákniny a má zasycovací efekt bez prázdných kalorií.

Povolené druhy zeleniny:
do 500 g denně

  • artyčoka
  • lilek
  • brokolice
  • cuketa
  • fenykl
  • hlávkové zelí
  • houby
  • květák
  • kapusta
  • kysané zelí
  • paprika
  • patison
  • petržel
  • pór
  • ředkev bílá
  • ředkvička
  • rukola
  • salát
  • chřest
  • špenát
  • okurka salátová
  • polníček polníček
  • zelené fazolky
  • celer
  • řeřicha
Zakázané potraviny představují seznam doporučených potravin, kterým se je během proteinové diety v ketóze lépe zcela vyhnout

Povolená dochucovadla jídel:

  • sůl
  • černý pepř
  • citron
  • limetka
  • jiné sušené koření (oregano, bazalka, chilli flakes, sladká paprika, česnek…)
  • umělá sladidla. (stévie, xylitol, erythritol, sukralóza)
  • čerstvý česnek
  • čerstvý zázvor
  • sójová omáčka
  • ocet
  • aceto balsamico
  • kečup Dr. Slim
  • džem Dr. Slim
  • sirup Dr. Slim
  • čokoládová pomazánka Dr. Slim
  • paštika Dr. Slim

Povolené a zakázané nápoje během proteinové diety – alkohol? Káva?

Jeden z hlavních faktorů, který je často opomíjen i mimo proteinovou dietu, je pitný režim. Jak bylo zmíněno, musíte se vyhýbat sladkým nápojům – kola, džusy, ochucené minerálky, sirupy, sladké čaje a nealkoholická piva, která překypují cukrem. Stále si můžete dovolit vychutnat šálek černého či zeleného čaje bez cukru.

Káva je každodenní součástí našich životů, a není třeba se obávat, že byste ji proteinovou dietou vysadili úplně. Její konzumaci si můžete dovolit, avšak bez cukru a plnotučného mléka, přičemž ideální je černá zrnková káva. espresso či turek

Káva mnoho kalorií neobsahuje. Právě naopak, kofein obsažený v kávě pomáhá v procesu hubnutí. Pozor je však třeba dávat na cukr, med nebo jakákoliv jiná sladidla, která z kávy velmi rychle udělají nepřítele. Při keto dietě se kávy vzdát nemusíte, ale dejte si pozor na její oslazení.

Obrovským problémem během diety je konzumace alkoholu. Alkohol už sám o sobě obsahuje obrovské množství kalorií, které si lidé často neuvědomují. Velké pivo o objemu 500 ml obsahuje přibližně 250 kcal, jeden shot rumu obsahuje přibližně 100 kcal, vodky kolem 130 kcal. Mnohem větším problémem s alkoholem a hubnutím je ale proces, který nastává až po konzumaci alkoholu – jeho metabolismu. K tomu, aby tělo mohlo zmetabolizovat alkohol a přeměnit jej na jeho metabolity – acetaldehyd a acetát – potřebuje naše tělo provést ještě jednu reakci. Za každou molekulu alkoholu potřebuje naše tělo „minout“, nebo přeměnit ještě jednu molekulu NAD+ na NADH. Čím vyšší množství alkoholu v těle, tím více molekul NAD+ se musí přeměnit na NADH. Naše buňky rozeznávají poměr NAD+/NADH a změna tohoto poměru ve směru k NADH jim signalizuje důležitou změnu, na kterou reagují. V tomto případě to pro buňku znamená, že mají nadbytek energie a potřebují ji zabudovat do zálohy – ve formě tuků. Tělo začne budovat tukovou hmotu i přesto, že za jiných okolností nebo přijatých kalorií z jiných potravin než alkoholu by ji nebudovalo.

V absolutní jednoduchosti a ve zkratce můžeme říci, že konzumace alkoholu pro tělo ve výsledku znamená mnohem silnější faktor pro budování tuku než stejné množství kalorií z jiných potravin.

SHRNUTÍ

Povolené a zakázané potraviny během proteinové diety

  • Během úvodní fáze je důležité konzumovat zeleninu ze seznamu povolených potravin pro doplnění vlákniny (a její zasycující efekt)

  • Seznam zakázaných potravin představuje jídla, kterým je lepší se zcela vyhnout během proteinové diety

  • Sladké nápoje a alkohol představují takzvané prázdné kalorie a měly by být v dietě vyloučeny kompletně.